728×90 – glava
728×90 – glava
Oldtimer, vozilo, staro 30 ali več let

Oldtimer, vozilo, staro 30 ali več let

Od leta 2004 v Svetem Juriju ob Ščavnici deluje Društvo za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer Stara gora, ki trenutno na nekdanji Domanjkovi domačiji v Bolehnečicih ureja muzej, v katerem si bo mogoče pogledati nekatera vozila njihovih članov.

Društvo, katerega predsednik je Alojz Slekovec, je zelo ponosno na parno lokomobilo ali danfar iz leta 1886 ter traktor na lesni plin – Zetor iz leta 1954, katerih lastnik je Franc Belšak. Slednji ima doma eno najzanimivejših zbirk traktorjev v Sloveniji. Po zakonu je sicer starodobnik vozilo, ki je bilo izdelano pred 30 ali več leti, ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko in se zaradi svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ne uporablja za vsakodnevne prevoze. O starodobnih vozilih smo se pogovarjali s prej omenjenim Alojzom Slekovcem:

POSNETEK: ALOJZ SLEKOVEC

      SLEKOVEC (30-JUN)

Status starodobnika mora odobriti pristojni strokovni organ, v Sloveniji sta to Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil in Slovenska veteranska avto moto zveza.

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X