728×90 – glava
728×90 – glava
Avstrija in Slovenija si begunce čez mejo podajata kot žogo

Avstrija in Slovenija si begunce čez mejo podajata kot žogo

Avstrijski policisti so v nedeljo popoldne na območju Plača, v občini Kungota, prijeli devet ljudi, ki naj bi nedovoljeno prečkali mejo, o čemer so obvestili slovenske kolege in napovedali njihovo vrnitev.

Ker so to pozneje po mnenju slovenske policije storili brez pravne podlage, so tujce, ki so jih zvečer našli na slovenski strani, poskušali vrniti v Avstrijo, a so jih naši severni kolegi zavrnili. Devet beguncev je po neuradnih podatkih nameščenih v centru v Šentilju.
Kot so pojasnili na Policijski upravi Maribor, so slovenski policisti, glede na dejstvo, da so bili tujci prijeti izven mejnega prehoda na t. i. zeleni meji, od Avstrijcev zahtevali, da za prijete pošljejo pisno najavo na podlagi meddržavnega sporazuma o prevzemu oseb na skupni meji. Šele na podlagi dokazov bi se slovenska stran odločila ali bo tujce v skladu s sporazumom prevzela ali ne. Okoli 19. ure zvečer pa so policisti mariborske policijske postaje za izravnalne ukrepe na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj opazili skupino ljudi, ki je prihajala iz Avstrije. Policisti so ob njihovi identifikacijski ugotovili, da gre za iste ljudi, ki so jih avstrijski policisti prijeli v Plaču in jih pozneje napotili na slovensko stran. Na PU Maribor so ob tem poudarili, da so v postopku ugotovili, da je dejanje avstrijskih kolegov nedopustno in brez vsake pravne podlage, zaradi nespoštovanja predpisanih protokolov pa bodo ilegalne migrante poskušali v skladu s sporazumom med državama vrniti v Avstrijo.

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X