728×90 – glava
728×90 – glava
Glede povišanja povprečnine združenje občin in vlada vse bližje

Glede povišanja povprečnine združenje občin in vlada vse bližje

Predstavniki finančnega ministrstva in Združenja občin Slovenije so včeraj (v torek) nadaljevali pogovore o dvigu povprečnine za letošnje in prihodnje leto.

Na mizi so bili izračuni, na katerih sta obe strani utemeljili svoje predloge. Ti vnovični pogovori so bili sicer posledica dogovora z javnim sektorjem, katerega finančne posledice so ocenjene na 56 milijonov evrov v letu 2017. Za toliko naj bi se povečali izdatki za plače in druge stroške dela v javnem sektorju, del tega bremena pa bo odpadel tudi na občine. Podpredsednik Združenja občine Slovenije Jurij Lep, sicer župan Občine Selnica ob Dravi, je za našo radijsko postajo pojasnil, da so vladi podali kompromisni predlog, s katerim bi upoštevali, da bo dodatnih stroškov v javnem sektorju v breme občin za 12,5 odstotka, kar pri skupnem povišanju za 56 milijonov evrov pomeni sedem milijonov evrov:

POSNETEK: JURIJ LEP

      LEP 1 (25-JAN)

Za prihodnji razvoj lokalne samouprave pa je pomembna tudi današnja seja državnega zbora, na kateri poslanci vnovič odločajo o noveli zakona, ki uzakonja odpoklic župana. Novela je v državnem zboru enkrat že dobila podporo, a ker je državni svet nanjo izglasoval veto, o njej odločajo znova. Tokratno obravnavo so sicer spremljali tudi nekateri župani, ki so z mirnim protestom sporočali svoje nestrinjanje glede možnosti odpoklica županov. Takšno pa je tudi uradno stališče Združenja občin Slovenije. Govori Jurij Lep:

POSNETEK: JURIJ LEP

      LEP 2 (25-JAN)

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X