728×90 – glava
728×90 – glava
Lokalna valuta Sternthaler naletela na nasprotovanje gibanja za Kidričevo

Lokalna valuta Sternthaler naletela na nasprotovanje gibanja za Kidričevo

Tudi na radiu Slovenske gorice smo že lani septembra poročali o želji in prizadevanjih občine Kidričevo za uvedbo komplementarne valute Sternthaler.

Gre za lokalno valuto, ki bi podpirala lokalno gospodarstvo in trgovino, povezala občane in lokalne podjetnike in vzpodbujala samooskrbo. Govorili smo z direktorjem občinske uprave Kidričevo Damjanom Nepastom:

POSNETEK: DAMJAN NEPAST 

      NAPAST (22-FEB)

Čeprav so podoben sistem lokalne oz. Komplementarne valute že uvedli v razvitih evropskih mestih, kot so Barcelona, Bristol in nekatera manjša mesta v Avstriji in podoben sistem že deluje v Ilirski Bistrici in Trbovljah, zanj pa se zanimajo tudi v Velenju, v Kidričevem ni šlo vse tako gladko. Po negativnem mnenju finančnega ministrstva ob uvedbi Šternthalerja kot lokalne valute, so poskušali uvesti tako imenovane vrednostne bone. Zaradi prodaje vrednsotnih bonov je občinsko podjetje registriralo dodatno dejavnost, a njihovi nameri nasprotujejo v gibanju Za Kidričevo. Model lokalnih vrednostnih bonov razumejo kot favoriziranje in sofinanciranje nekaterih lokalnih zasebnih podjetij, zagrozili so celo z ustavno presojo.

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X