728×90 – glava
728×90 – glava
Lokalni in regionalni mediji nismo financirani iz RTV-naročnine

Lokalni in regionalni mediji nismo financirani iz RTV-naročnine

Ministrstvo za kulturo je v lanskem letu pripravilo in predstavilo tako imenovano Strategijo Republike Slovenije za področje medijev v obdobju 2017 – 2025, ki pa – presenetljivo – nikjer ne omenja lokalnih in regionalnih radijskih in televizijskih programov, tudi ne takšnih s statusom posebnega pomena, med katere sodi tudi Radio Slovenske gorice.

Na Gospodarski zbornici Slovenije, sekciji za medije, so nad takšnim ravnanjem ministra za kulturo presenečeni, saj so prav lokalni in regionalni radijski ter televizijski programi tisti, ki poslušalce in gledalce obveščajo o lokalnem dogajanju in so, to velja za radijske postaje, po zakonu tudi dolžni predvajati dobršen del slovenske glasbe, ki pa jo poslušalci na nacionalnih radijskih programih velikokrat pogrešajo. Na omenjene očitke sicer pristojni minister Tone Peršak odgovarja:

POSNETEK: TONE PERŠAK

      PERSAK (30-JAN)

V lokalnih in regionalnih radijskih ter televizijskih postajah smo prej omenjeno strategijo o medijih, ki jo najdemo na 40-ih straneh, temeljito pregledali in ugotovili, da navedbe ministra nikakor ne držijo. O tem, v kakšnih besednih zvezah se v strategiji pojavljajo izrazi lokalni, lokalne, lokalno direktor Radia Slovenske gorice Maks Kurbus:

POSNETEK: MAKS KURBUS

      MAKS 1 (30-JAN)

Je pa zato javni RTV zavod v dokumentu omenjen kar 109-krat. Prav zaradi ignorance kulturnega ministrstva do lokalnih in regionalnih medijev so se nekatere postaje odločile za predvajanje oglasa, ki aktualnega ministra Toneta Peršaka poziva k odstopu:

POSNETEK: POZIV

      POZIV (30-JAN)

Minister pa je šel še dlje, namreč jeseni predlagana in potem umaknjena sprememba zakona o medijih govori o tem, da naj bi po novem lokalne skupnosti poskrbele za financiranje lokalnih in regionalnih medijev in predvideva zgolj eno radijsko postajo na posamezno regijo, kljub temu da regije sploh še niso določene. Samo, da spomnimo; lokalne in regionalne radijske postaje, torej tudi Radio Slovenske gorice, v nobenem primeru niso financirane iz naslova RTV-naročnine, kot je marsikdo zmotno prepričan. Je pa res, da takšno financiranje zakon iz leta 2006 predvideva. Govori Maks Kurbus:

POSNETEK: MAKS KURBUS

      MAKS 2 (30-JAN)

Za mnenje glede pomembnosti lokalne informiranosti in financiranja lokalnih in regionalnih medijev smo povprašali tudi naše poslušalce:

POSNETEK: VAŠE MNENJE

      MNENJE (30-JAN)

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X