728×90 – glava
728×90 – glava
V Sv. Trojici bodo vinogradniki tudi letos postavili klopotec

V Sv. Trojici bodo vinogradniki tudi letos postavili klopotec

Prihaja čas postavljanja klopotcev in v tem času se tudi vinogradniki pri Sveti Trojici spomnijo izročila, ki ohranja to dediščino, saj klopotec kot simbol slovenskega vinograda nosi skozi čas žlahtno sporočilo.

Po izročilu se klopotec v Sloveniji postavlja od Jakoba, 25. julija, pa do svetega Jerneja, 24. avgusta, ko grozdje prične dobivati barvo. Pod klopotcem največkrat slišimo harmoniko in petje vinskih napitnic in točno tako bo tudi letos v Sveti Trojici. Klopotec ni samo tehnična, temveč predvsem slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času ponovno množično obujamo in ohranjamo. Postavljanje klopotcev predstavlja čas, ko se je nekoč gospodar, lastnik vinograda, odločal, ali bo dal viničarju odpoved ali pa ga bo obdržal še za naslednje leto. Skozi čas je klopotec postal naša etnološka znamenitost in lep simbol slovenskih vinskih goric, saj tudi naznanja jesen, ko poje svojo pesem. Avtor knjige o klopotcih Drago Korade iz Kungote je pojasnil, da se je vloga klopotcev skozi zgodovino spreminjala, sprva pa se je uporabljal zgolj kot strašilo za ptice:

POSNETEK: DRAGO KORADE

      KORADE (13-JUL)

Ob tem še dodajmo, da bodo v Društvu vinogradnikov Sveta Trojica klopotec postavljali 28. julija ob 17. uri pri vinogradniški družini Postružnik v Zg. Porčiču. Iz društva ob tem še sporočajo, da je postavitev klopotca prijeten družabni dogodek, kjer vinogradniki postrežejo hrano in napitke ter poskrbijo za prijetno druženje.

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X