728×90 – glava
728×90 – glava
Pred odhodom na dopust preverite veljavnost dokumentov

Pred odhodom na dopust preverite veljavnost dokumentov

Z notranjega ministrstva opozarjajo, naj državljani začnejo dovolj zgodaj urejati nove dokumente oziroma tiste, ki jim je pretekla veljavnost.

To je še posebej pomembno v dopustniškem času, saj se prevečkrat zgodi, da tik pred odhodom na počitnice ugotovimo, da je dokumentom potekel rok veljavnosti. Dragica Kramberger, vodja oddelka za upravne in notranje zadeve na Upravni enoti Lenart, pravi, da je pri njih v poletnem času za okoli 70 odstotkov več vlog za osebne dokumente. Za osebno izkaznico z veljavnostjo 10 let je upravna taksa 18,86 evra.« Ob tem pa velja biti pozoren tudi na veljavnost. Ta je v primeru mladoletnih otrok krajša. »Če govorimo o otrocih do treh let, je dokument veljaven 3 leta, od treh do 18 let je veljaven 5 let, od 18 let naprej pa 10 let, še pojasnjuje Krambergerjeva in dodaja, da se je na upravni enoti, v primeru poteka roka veljavnosti osebnih dokumentov, najbolje oglasiti vsaj 14 dni pred odhodom na dopust. Lahko pa se zgodi, da tik pred odhodom ugotovimo, da osebna izkaznica ali potni list nista več veljavna. Kako ravnamo takrat?

POSNETEK: DRAGICA KRAMBERGER

      DRAGICA (18-JUL)

Na dopust je priporočljivo s sabo vzeti tudi fotokopijo dokumentov, a kot še poudarja Dragica Kramberger, to ni nadomestek za originalni dokument.

Foto: Radio Slovenske gorice 

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X