728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO/VIDEO: Na današnji postavitvi radijskega klopotca tudi najmlajši z lenarškega vrtca

FOTO/VIDEO: Na današnji postavitvi radijskega klopotca tudi najmlajši z lenarškega vrtca

V teh dneh se po Slovenskih goricah in tudi širše že oglašajo klopotci, ki so prvi znanilci prihajajočega jesenskega obdobja.

In ker smo v Evropskem letu kulturne dediščine, smo se tudi na naši radijski postaji odločili, da pred našim radiem, kjer že rastejo nekatere avtohtone slovenske sorte grozdja, postavimo radijski klopotec. To smo storili danes dopoldne, pri tem opravilu pa so nam pomagali predšolski otroci iz lenarškega vrtca, klopotec pa je strokovno predstavil Drago Korade, ljubiteljski etnolog iz Kungote, tudi avtor knjig o klopotcu in preši. Kot je znano, poznamo na Slovenskem dva tipa klopotcev; slovenjegoriškega oziroma prleškega, ki ima po dve peresi, in haloškega s po tremi. Prva možna datuma za postavitev sta 25. in 26. julij, ko godujeta sveti Jakob in Ana, v Halozah postavljajo klopotec okoli 10. avgusta – na god svetega Lovrenca, nekateri tudi 15. avgusta na veliki šmaren, zadnji dan postavitve pa naj bi bil na god svetega Jerneja, 24. avgusta. Drago Korade je ob tem pojasnil, da ima klopotec v slovenskem prostoru dolgo zgodovino, prvi zapisi o tej napravi segajo v leto v konec 18. stoletja, zapis pa najdemo v prvi slovenski socialni pesmi Leopolda Volkmerja:

POSNETEK: DRAGO KORADE

      KORADE (20-AVG)

Vsak klopotec je sestavljen iz kar 40 delov lesa, vsak del pa opravlja svojo funkcijo. To, da je bil njegov prvotni namen odganjanje ptičev iz vinogradov, so vedeli tudi najmlajši iz lenarškega vrtca:

POSNETEK: OTROCI

      OTROCI (20-AVG)

Klopotec, ki velja za slovenski simbol, snamejo do Martinovega oz. takoj po koncu celotne trgatve in s tem tradicionalno zaključijo neko obdobje v upanju na dobro letino v naslednjem. Ob koncu postavitve našega radijskega klopotca smo pred mikrofon povabili še vzgojiteljico Vrtca Lenart Vesno Sernec:

POSNETEK: VESNA SERNEC

      SERNEC (20-AVG)

Živo: Postavitev klopotca Radio Slovenske gorice

Objavil/a Radio Slovenske gorice dne Ponedeljek, 20. avgust 2018

Foto/Video: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X