728×90 – glava
728×90 – glava
Usoda reke Mure v rokah države

Usoda reke Mure v rokah države

Nevladne organizacije in posamezniki, združeni v kampanji Rešimo Muro!, ministrstvo za infrastrukturo pozivajo, naj v skladu s koalicijsko pogodbo nove vlade reko dejansko zaščiti pred gradnjo.

Vlada je namreč obljubila, da bo zaščitila Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bi gradili, iz vlade so ob tem jasno sporočili, da je treba prekiniti vse postopke za gradnjo elektrarn na Muri. Zato mora ministrstvo za infrastrukturo v resoluciji o energetskem konceptu Slovenije zapisati, da reka Mura ni predmet energetske izrabe, še piše v pozivu. Unesco je sicer razglasil Biosferno območje Mura, kar pomeni, da so tudi v tej organizaciji prepoznali izjemno naravno bogastvo reke Mure in njenega poplavnega sveta v prepletu s kulturno in zgodovinsko dediščino ter tradicionalno navezanostjo lokalnega prebivalstva na reko kot primerno območje za model trajnostnega razvoja. Po besedah Andreje Slameršek iz kampanje Rešimo Muro!, pa to žal ne pomeni, da bodo energetska podjetja odstopila od gradnje elektrarn na Muri, za to bo morala poskrbeti država:

POSNETEK: ANDREJ SLAMERŠEK

      SLAMERSEK (17-SEP)

Ob tem naj še povemo, da so se pobudi za rešitev reke Mure pridružili tudi umetniki, in sicer so pretekli petek (14. septembra) v Methansovi hiši na Zgornjem Dražen vrhu odprli mednarodno razstavo likovnih del Prošnja za Muro, na kateri skozi likovna dela slovenski, avstrijski in hrvaški umetniki opozarjajo na perečo problematiko izčrpavanja reke Mure.

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X