728×90 – glava
728×90 – glava
Letošnji dan Rudolfa Maistra v znamenju okrogle obletnice

Letošnji dan Rudolfa Maistra v znamenju okrogle obletnice

23. novembra smo zaznamovali državni praznik – dan Rudolfa Maistra. Maistrov dan v Sloveniji praznujemo v spomin na dogodke ob koncu prve svetovne vojne, ko je leta 1918 tedanji mariborski mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji. S tem se ni strinjal general Maister, ki je na svojem območju ustanovil slovensko vojsko z okoli 4 tisoč vojaki in 200 častniki. O formiranju vojaške enote in dogodkih, ki so sledili, profesor Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor:

      ARIH (23-NOV)

Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji.

Dan Rudolfa Maistra vsako leto zaznamujejo tudi na osnovni šoli v Šentilju, ki nosi ime po generalu Maistru. Letos so v okviru kulturnega dne ustvarjali na delavnicah, ogledali so si film o severni meji in pomenu Rudolfa Maistra in obiskali kadetnico v Mariboru, kjer so si ogledali muzej, pripravili so krajšo prireditev, sodelovali so pri jutranji vadbi, vojaškem postroju in še čem, na kar so se tudi pripravljali. O generalu Maistru mladi veliko vedo, sta povedali učiteljica Janja Hrnčič in učenka Osnovne šole Rudolfa Maistra Kaja Cajnko:

      OS SENTILJ (23-NOV)

 

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X