728×90 – glava
728×90 – glava
Pravi moški skrbi zase – izogni se raku

Pravi moški skrbi zase – izogni se raku

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z drugimi inštitucijami tudi letos organizira akcijo Pravi moški. Akcija je namenjena ozaveščanju širše javnosti o problematiki raka pri moških in preventivi.

V Sloveniji je rak med najpogostejšimi vzroki smrti, pri moških pa je celo na prvem mestu. V letu 2015 je v Sloveniji na letni ravni za rakom zbolelo 14 tisoč prebivalcev, od tega več moških kot žensk, tudi umrljivost zaradi te bolezni je pri moških pogostejša. Še posebej zaskrbljujoče so projekcije, ki kažejo, da bi naj v generaciji dečkov, rojenih leta 2015, do svojega 75 leta za rakom zbolel vsak drugi. O akciji Pravi moški skrbi zase – izogni se raku smo se pogovarjali s podpredsednico Društva onkoloških bolnikov in vodjo omenjene akcije Bredo Brezovar Goljar:

POSNETEK: BREDA BREZOVAR GOLJAR

      BREDA (10-JAN)

Ključno sporočilo letošnje akcije je Z zdravjem začnem na krožniku. Podatki namreč kažejo, da se moški v primerjavi z ženskami manj zdravo prehranjujejo; imajo manj redne obroke; hrano pogosteje dosoljujejo ali izbirajo bolj slano; uživajo manj zelenjave; več ocvrtih jedi, hitre hrane in zlasti več mesa in mesnih izdelkov ter pogosteje segajo po sladkih in alkoholnih pijačah. V društvu še opozarjajo, da je od načina prehranjevanja in izbire hrane odvisno, ali bo ta pri posamezniku delovala kot dejavnik tveganja, ki ogroža zdravje, veča obolevnost in prezgodnjo smrt, ali pa kot varovalni delavnik, ki krepi zdravje, veča kakovost življenja in ga podaljšuje. Več informacij o akciji in priporočil za zdravo življenje pa na spletni strani izogniseraku.si.

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X