728×90 – glava
728×90 – glava
Legendarni Rendez-Vous bodo nastopili po 31-ih letih

Legendarni Rendez-Vous bodo nastopili po 31-ih letih

Rendez-Vous je bila slovenska pop glasbena skupina, delujoča v 80-ih letih 20. stoletja… seveda se jih vsi spominjamo po Debeli deklci, Shoping, shoping in Graz in drugih. Edinstveno priložnost,da jih po vseh teh letih ponovno vidite na odru, boste imeli v soboto, 23. marca na Moč glasbe nas združuje. 

Zasedbo Rendez-Vous je leta 1983 po prihodu iz tujine, kjer je igral s tujimi zasedbami, ustanovil Miro Čekeliš, pred tem član in ustanovitelj skupine Hazard, z namenom, da Slovenija dobi prvo kvalitetno in hkrati uspešno pop skupino. Miro je k sodelovanju povabil svojega dolgoletnega prijatelja, znanega hrvaškega skladatelja Đorđeta Novkovića, s katerim sta ustvarila pesem »Oh, ne Cherie«. Leta 1984 je skupina, ki so jo sestavljali pevec in kitarist Božidar Wolfand-Wolf, bobnar Miro Čekeliš, klaviaturist Goran Šarac in basist Željko Mevželj, nastopila na izboru za jugoslovansko pesem Evrovizije (Jugovizija) v Skopju, kjer so s pesmijo »Oh, ne Cherie« zasedli tretjo mesto.

Največje uspešnice prvotne zasedbe in njihovega prvega albuma z naslovom Rendez-Vous iz leta 1984 so bile »Oh ne, Cherie«, »Prvi Rendez-Vous«, »Tako osamljen sem« in naslovna »Goodbye, Michelle«, ki je bila razglašena za hit poletja. Na prvem LP-ju (velika gramofonska plošča) je bila večina pesmi v srbohrvaškem jeziku, ker je projekt bil namenjen jugoslovanskemu trgu, dve pesmi pa sta bili v angleščini. Istočasno so pripravili tudi kaseto s slovenskimi izvedbami. Poleg Đorđeta Novkovića in Zrinka Tutića sta bila avtorja še Vladimir Kočiš-Zec, in Andrej Šifrer, aranžer in producent je bil Mato Došen. V tej zasedbi so izdali tudi tri male gramofonske plošče.

Leta 1984 sta Wolf in Elizabeth Reja zapustila skupino. Prvi pevec v planu je bil Ivan Hudnik, ki pa je že bil član skupine 12. nadstropje. Ker do tega sodelovanja ni prišlo, sta v skupini kot vokalista in kitarista istočasno začela sodelovati Branko Jovanović Vunjak-Brendi, s katerim so posneli pesmi »Ne laži mi« in »U stolici za ljuljanje« ter Miran Rudan. Kot klaviaturist in saksafonist se je pridružil Miki Šarac. Čekeliš je menil, da je Rudan bolj primeren za skupino, kar je s težkim srcem povedal Brendiju, ki je po odhodu ustanovil skupino Don Juan. Leta 1985 so v novi zasedbi izdali album z naslovno pesmijo »Debela dekl’ca«, ki je postala njihova največja uspešnica s številnimi poznejšimi predelavami. Poleg te je zelo velik uspeh doživela tudi pesem »Ostani moja, ne odhajaj«. Na tem albumu je tudi njihov edini duet »Neka nose hladne kiše«, ki je bil posnet s Heleno Blagne, katera jim je v studiu snemala tudi spremljevalne vokale. Pri pesmi »Debela dekl’ca« sta kot gosta sodelovala Martin Žvelc (harmonika) in Igor Ribič (danes Ribič Pepe), ki je dal glas besedi »dekl’ca«. Istega leta sta bili največji slovenski uspešnici »Debela dekl’ca« (Rendez-Vous) in »Mandarina« (Don Juan), skupina Rendez-Vous pa je dobila priznanje za prodajno najbolj uspešnega glasbenega izvajalca leta 1985. Leta 1986 sta skupino zapustila brata Šarac, pridružil pa se je Grega Forjanič (klaviature, kitara in spremljevalni vokal) in v tej zasedbi so posneli tretji album »Zelena je moja dolina«. Najbolj znane skladbe s tega albuma so poleg naslovne še »Vesela Francika«, »Mrtvo listje« in »Sve su žene glumice«.

Leta 1988 je skupina izdala zadnji, četrti album z naslovno pesmijo »Shopping in Graz«, na katerem so se še poleg naslovne skladbe nahajale še uspešne »Johnny, Johnny, še si živ«, »Srce si njemu dala«, »Šestnajst let« in »Pozabljen sem«. Producent tega albuma je bil Rajko Dujmić. Istega leta so se s pesmijo »Kondukter« predstavili na Zagrebfestu. Leta 1988 se je Miran Rudan pridružil skupini Pop Design, s čimer je zasedba Rendez-Vous razpadla. Tudi zadnje tri albume so izdali po vzoru prvega in sicer veliko gramofonsko ploščo v srbohrvaškem, kaseto pa v slovenskem jeziku. To je verjetno tudi botrovalo k temu, da je bila skupina Rendez-Vous edina slovenska pop skupina, ki je bila popularna po vsej bivši državi ter nastopala v Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Hrvaški… Kot edini slovenski glasbeniki so nastopili leta 1987 na stadionu Crvene zvezde v Beogradu. So najuspešnejša slovenska pop skupina vseh časov, saj so vse albume prodali v zlati ali platinasti nakladi.

Festivali

Jugovizija:
– 1984 – Oh ne, Cherie (3. mesto)
Zagrebfest:
– 1988 – Kondukter
MESAM (Međunarodni sajam muzike):
– 1984 – Zadnja suza na tvom licu

Diskografija

Velike plošče (12 ̋):
– 1984 – Rendez-Vous (Goodbye Michelle) (Hrvaška verzija albuma) (ZKP RTVL)
– 1985 – Rendez-Vous (Debela djevojka) (Hrvaška verzija albuma) (ZKP RTVL)
– 1986 – Zelena je moja dolina (Hrvaška verzija albuma) (ZKP RTVL)
– 1988 – Rendez-Vous (Shopping in Graz) (Hrvaška verzija albuma) (Jugoton)
Male plošče (SP, EP) (7 ̋):
– 1984 – Oh ne, Cherie / Tako osamljen sem (ZKP RTVL)
– 1984 – Jedna suza na tvom licu / Za mene nemaš vremena (ZKP RTVL)
– 1985 – Good-Bye Michelle / Don’t Miss Your Rendez-Vous (Gold Records)
Kasete:
– 1984 – Rendez-Vous (Goodbye Michelle) (ZKP RTVL)
– 1985 – Rendez-Vous (Debela dekl’c) (ZKP RTVL)
– 1986 – Zelena je moja dolina (ZKP RTVL)
– 1988 – Rendez-Vous (Shopping in Graz) (Jugoton)
– 1988 – Rendez-Vous (Shopping in Graz) (Hrvaška verzija albuma) (Jugoton)
Zgoščenke:
– 1990 – Rendez-Vous (ZKP RTVL)
– 1998 – Best of Rendez-Vous (Megaton)
– 2006 – Uspešnice (ZKP RTVS)
Pesmi, ki niso bile izdane na nobenem albumu/singlici (neizdane, festivalske, kompilacijske…):
– 1984 – I Am Lonely Boy (angleška verzija pesmi Tako osamljen sem)
– 1984 – U stolici za ljuljanje

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X