728×90 – glava
728×90 – glava
Letošnja volilna skupščina Zveze društev general Maister na Zavrhu in v Voličini

Letošnja volilna skupščina Zveze društev general Maister na Zavrhu in v Voličini

23. novembra praznujemo dan Rudolfa Maistra. Tega dne leta 1918 je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s čimer je večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja prešel pod slovensko upravo.

Da teh dogodkov ne bi pozabili, so leta 1997 v Ljubljani ustanovili društvo generala Rudolfa Maistra, ki je s širitvijo in ustanavljanjem številnih drugih podobnih društev po vsej Sloveniji pripeljalo do potrebe po oblikovanju krovne organizacije. Danes je to Zveza društev general Maister, ki združuje 28 društev, katerih temeljno poslanstvo je proučevanje pomena delovanja ter domoljubne sporočilnosti generala Maistra in njegovih borcev. Nedavno se je Zvezi pridružilo tudi Turistično društvo Rudolf Maister Vojanov Zavrh, torej društvo, ki ima sedež v kraju, kjer je Maister po upokojitvi rad počitnikoval, tja pa ga je povabil njegov prijatelj, lenarški notar Štupica. Njegovo vilo je občina Lenart leta 2016 odkupila, jo obnovila ter v njej oblikovala novo, širše zastavljeno zgodovinsko zbirko, posvečeno Rudolfu Maistru in prostor poimenovala Hiša spominjanja. Pri postaviti razstave je aktivno sodeloval Aleš Arih, sicer predsednik Domovinskega društva Rudolfa Maistra in pobudnik Maistrovih prireditev na Zavrhu:

POSNETEK: ALEŠ ARIH

      ARIH (15-MAR)

In prav v osrčju Slovenskih goric bo to nedeljo potekala letošnja skupščina Zveze društev general Maister. Predstavniki posameznih društev, pričakujejo jih okoli 90, se bodo ob pol desetih zbrali na Zavrhu in si ogledali prej omenjeno razstavo, sledil bo sprejem lenarškega župana, nato pa se bo druženje nadaljevalo v Voličini. Generalni sekretar Zveze Rudolf Pfajfar je našel geografsko podobnost med Zavrhom in Kamnikom, kjer se Maister rodil, spregovoril pa je tudi o novi predsednici Zveze, ki jo bodo v nedeljo potrdili na skupščini:

POSNETEK: RUDOLF PFAJFAR

      PFAJFAR (15-MAR)

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X