728×90 – glava
728×90 – glava
Na Dolgih Njivah in v Radehovi v teh dneh izdelujejo okoli 20-metrska presmeca

Na Dolgih Njivah in v Radehovi v teh dneh izdelujejo okoli 20-metrska presmeca

Na cvetno nedeljo 14. aprila se teden dni pred veliko nočjo začenjajo neposredne priprave na največji krščanski praznik, katerega zunanje znamenje so vejice oljk ali drugega zelenja.

Verniki se namreč na cvetno nedeljo spominjajo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Te so simbol zmagoslavja in kraljevanja. Zelenje predstavlja tudi rodovitnost in življenje, oljka, ki jo tudi uporabljajo v butarah, pa je simbol miru in sprave. Butari v Slovenskih goricah rečemo presmec, tako pa je poimenovano tudi turistično društvo z Dolgih Njiv pri Voličini, ki je leta 1999 izdelalo največji presmec na svetu, ki je svojimi dobrimi 303-mi metri vpisan v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov. V omenjenem društvu presmec, sicer precej manjši, izdelujejo tudi letos. O tem podpredsednik društva Andrej Kušenik:

POSNETEK: ANDREJ KUŠENIK


Vse to se bo v Voličini dogajalo na cvetno nedeljo, ko bodo pred cerkvijo na voljo tudi manjši presmeci, že prej, v petek in soboto pa tudi na Trgu Osvoboditve v Lenartu. Nekoliko večji presmec, dolg okoli 20 metrov, pa v teh dneh izdelujejo tudi v Turističnem društvu Radehova. Kot pravi Helena Dolajš, pri izdelavi sodeluje okoli 30 – 40 članov, presmec pa bodo v soboto postavili ob farni cerkvi v Lenartu:

POSNETEK: HELENA DOLAJŠ


V soboto popoldne pa se bodo člani Turističnega društva Radehova odpravili še k cerkvici v Radehovi in tudi tam postavili nekoliko manjši presmec.

Foto: Društvo Presmec Dolge Njive (Facebook)

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X