728×90 – glava
728×90 – glava
Alkoholizem še vedno velika težava v Slovenskih goricah

Alkoholizem še vedno velika težava v Slovenskih goricah

Posodobljeni podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da so se v primerjavi z lanskim letom kazalniki zdravja na več področjih izboljšali.

Zmanjšal se je denimo delež prekomerno prehranjenih otrok in število okužb s klopnim meningoencefalitisom. Podatki pa še vedno kažejo zaskrbljujočo rabo alkohola med Slovenci. Občine z največ bolnišničnimi obravnavami zaradi bolezni, povezanih z alkoholom, so Trnovska vas, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Jezersko, Dobje, Podlehnik, Škocjan, Idrija in Kobilje. Alkohol je torej še vedno velika težava tudi v Slovenskih goricah. Direktor Zdravstvenega doma Lenart doktor Jožef Kramberger opozarja na zmernost pri njegovem uživanju:

POSNETEK: JOŽEF KRAMBERGER

Onkološki inštitut Ljubljana pa je izvedel raziskavo o pojavnosti raka na Dravskem polju s poudarkom na občini Rače-Fram in okoliških naseljih. Pri tem ni ugotovil povečanega tveganja za nastanek proučevanih vrst raka. Edina izjema je naselje Kidričevo, kjer je ugotovil statistično značilno večje tveganje za nastanek pljučnega raka. Prebivalce Rač sicer vznemirja predvsem delovanje tamkajšnje tovarne kemičnih izdelkov Albaugh. V Onkološkem inštitutu poudarjajo, da raziskava ni preučevala varnosti glifosata.

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X