728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Ponovno zagorelo v podjetju Salomon v Lenartu!

FOTO: Ponovno zagorelo v podjetju Salomon v Lenartu!


Niti teden dni ni minilo, od kar je gorelo v podjetju za predelavo odpadkov Salomon v Lenartu (znanem kot Papir servis), ko je v petek ponovno izbruhnil požar.

In to prav na dan, ko si je podjetje ogledal minister za okolje Simon Zajc. Vodstvo podjetja mu je zagotovilo, da imajo vse pod kontrolo, a kot kaže so se uresničile napovedi župana, ki je ves čas opozarjal, da lahko kadarkoli spet zagori. Prebivalci Lenarta so v petek ob ob 17.45 uri opazili dim, ki se je valil iz podjetja. Na kraju požara so bilo okoli 100 gasilcev iz vseh tukajšnjih gasilskih društev, pomagali so tudi gasilci s Ptuja.

Poslušajmo, kaj je včeraj zvečer v zvezi s tem povedal župan občine Lenart Janez Kramberger:

POSNETEK: JANEZ KRAMBERGER

O tem, kako je začelo goreti pa predsednik Gasilske zveze Lenart Jože Selinšek:

POSNETEK: JOŽE SELINŠEK

Pogovarjali pa smo se tudi z namestnikom poveljnika Gasilske zveze Lenart Jožetom Frasom:

POSNETEK: JOŽE FRAS

Noč je minila mirno, požar so gasilci omejili, znotraj obrata pa so vso noč zagotavljali požarno stražo, pred podjetjem pa je še danes zjutraj stalo policijsko vozilo. V podjetju so se odločili za požarno stražo tudi v prihodnjih dneh, zagotavljali jo bodo tukajšnji gasilci. Na občini so ob tem pojasnili, da so aktivirali tudi inštitut za javno zdravje, ki si je zadevo ogledal, v okolici obrata so opravili ustrezne meritve.

Kot smo poročali, je že s soboto na nedeljo prišlo do najverjetnega samovžiga na delu, kjer skladiščijo nenevarne odpadke, kot sta ostanek po sortiranju embalaže in ostanek po mehanski obdelavi mešanih komunalnih odpadkov. V podjetju so škodo ocenili na okoli 250 tisoč evrov, vseh 140 zaposlenih, med katerimi je največ invalidnih oseb, pa normalno nadaljuje z delom. Pred dnevi je obrat obiskal okoljski inšpektor, ki je podjetju izdal ustno odločbo, s katero podjetju prepoveduje predelavo odpadkov v tako imenovano alternativno gorivo, in to vse dotlej, dokler ne odstranijo vseh 768 ton odpadkov, ki so bili predmet požara. Prav tako mora podjetje urediti novo nadstrešnico za skladiščenje posameznih frakcij po obdelavi odpadkov. Naprava za sortiranje nenevarnih odpadkov obratuje nemoteno. Kot smo poročali, občina Lenart že vrsto let opozarja na domnevna odstopanja med količino dejansko skladiščenih in predelanih odpadkov in dovoljenimi količinami, ki so zapisane v okoljevarstvenem dovoljenju, prav tako ima pomisleke glede požarne varnosti v obratu in podobno.

Kako pa na vse te očitke odgovarjajo v podjetju Salomon? Govori direktor proizvodnje in logistike Janez Pavčnik:

POSNETEK: JANEZ PAVČNIK

Minister za okolje in prostor Simon Zajc pa je ob včerajšnjem obisku lenarškega centra za ravnanje z odpadki povedal, da ministrstvo redno izvaja nadzor v tem obratu, nazadnje so jih njihovi inšpektorji obiskali letos januarja:

POSNETEK: SIMON ZAJC

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X