728×90 – glava
728×90 – glava
Tudi v Slovenskih goricah najdemo veliko užitnih divjih rastlin

Tudi v Slovenskih goricah najdemo veliko užitnih divjih rastlin

V zadnjih letih se ne samo v vsakdanji jedilnik, ampak tudi v vrhunsko kulinariko prebijajo divje rastline. Na našem ozemlju rastejo številne vrste z različnimi užitnimi rastlinskimi deli. V Sloveniji naj bi bilo uporabnih več kot 500 rastlinskih vrst, torej približno šestina naše flore. Z naravno rastlinsko hrano se lahko preskrbujemo v vseh letnih časih, od konca februarja do decembra. V spomladanskih mesecih (od marca do junija) je glavna sezona za nabiranje divje rastoče zelenjave. Rastline v naših gozdovih ter na travnikih so večinoma užitne, številne so celo izjemno okusne in aromatične, poleg tega pa vsebujejo najrazličnejše za zdravje koristne učinkovine. Uporabne so kot začimbe, osnova za slastne juhe in solate ali za pripravo okusnih zelenjavnih prilog, narastkov in celo posladkov. To nam je potrdila tudi ljubiteljica narave Ljubica Omerzu iz Lenarta:

POSNETEK: LJUBICA OMERZU

Pri nabiranju divjih rastlin moramo paziti, kaj naberemo, da ne pride do zamenjav. Nekatere užitne rastline imajo namreč tudi strupene dvojnice. Preden rastlino zaužijemo, moramo zato biti popolnoma prepričani o njeni vrsti. Divje rastline torej imajo predvsem pozitiven vpliv na naše telo, dobrodošle bodo tudi v dneh po velikonočnih praznikih, če bomo želeli očistiti svoje telo:

POSNETEK: LJUBICA OMERZU

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X