728×90 – glava
728×90 – glava

V veljavi pravilnik o omejitvi transmaščob

Sedmega aprila se je izteklo enoletno prehodno obdobje, v katerem je bilo potrebno prilagoditi količino transmaščobnih kislin v živilih.

Država je namreč transmaščobe omejila s posebnim pravilnikom, saj so dokazani dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Gre za nasičene maščobe, ki so slabe, medtem ko med dobre spadajo nenesičene maščobne kisline, ki jih na primer najdemo v sojinem, repičnem, sončničnem in oljčnem olju. O tem, kaj so transmaščobe, o čem govori novi pravilnik in kje jih najpogosteje najdemo pa Mateja Horvat, dietetičarka v Zdravstvenem domu Lenart:

POSNETEK: MATEJA HORVAT

Foto: Radio Slovenske gorice

Sorodni prispevki

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja