728×90 – glava
728×90 – glava
Začeli so se letošnji urbani sprehodi, tudi v Mariboru in na Ptuju

Začeli so se letošnji urbani sprehodi, tudi v Mariboru in na Ptuju

Pretekli petek so se začeli letošnji urbani sprehodi Jane’s Walk. Globalna akcija je potekala do včeraj (nedelje, 5. maja), v Sloveniji pa se bodo nekateri sprehodi zvrstili še vse do konca meseca.

Vse skupaj so načrtovani sprehodi v 16-ih mestih, med drugim tudi v Mariboru in na Ptuju. Po centru Maribora, po mestu drevoredov, kot ga imenujejo, je bil pohod preteklo soboto (4. maja). Za tiste, ki si želijo spoznati zgodovinski del mesta, zgodbe o klopeh in ljudeh, pa so v nedeljo pripravili urbani sprehod po Mariboru. Še 2 sprehoda sta napovedana za ta teden, in sicer v petek, 10. maja, ob 17. uri se bodo pohodniki zbrali ob vznožju Piramide. 10. maja pohod organizirajo tudi na Ptuju, in sicer ob 12. uri, zbirališče bo na parkirišču na Zadružnem trgu, pohodniki pa si bodo ogledali staro mestno jedro in obrobje. Več o poteku in pomenu teh sprehodov pa Marko Peterlin z Inštituta za politike prostora:

POSNETEK: MARKO PETERLIN

Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60-imi leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X