728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Brač 2019 – KLAPSKI VEČER

FOTO: Brač 2019 – KLAPSKI VEČER

Klapsko petje je del dalmatinske identitete, kulture, zgodovine in tradicije in zdi se, da še nikoli ni bilo tako priljubljeno kot zdaj. In tudi letošnje počitnice ne bi bile popolne, če nam ne bi zapela klapa.

Gre za tradicijo hrvaškega vokalnega petja, klapsko skupino pa največkrat sestavlja vsaj 5 pevcev. Lepota klapskega petja se skriva v svobodi glasov, ki pojejo brez notacije, tudi glasbil je bolj malo. V pesmih pa v glavnem izžareva ljubezen do Dalmacije.

Za ta slog petja ne obstajajo kakšne šole ali formalno izobraževanje, ampak je del ustne tradicije ter se pogosto prenaša iz očetov na sinove. Klape imajo dolgo tradicijo v Dalmaciji, o njihovem kulturnem pomenu pa priča tudi dejstvo, da so bile leta 2012 uvrščene na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Izredni priljubljenosti klap so botrovali klapski pevski festivali kot je festival v Omišu ali na Pagu. Klape prepevajo tradicionalne dalmatinske pesmi in najlepše jih je poslušati prav v njihovi domovini… Dalmaciji.

Nas je na Braču razveselila klapa Kuraj. Prevedeno v Slovenščino bi to pomenilo „korajža“, pogum. Zdaj pa kar pogumno poglejte fotogalerijo in prisluhnite…

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X