728×90 – glava
728×90 – glava
Leopold Methans razstavlja tudi na Negovskem gradu

Leopold Methans razstavlja tudi na Negovskem gradu

Le kdo ne pozna Leopolda Methansa, umetnika, rojenega na Spodnji Velki v občini Šentilj, ki se je kmalu po končani poklicni gradbeni šoli začel ukvarjati z oblikovanjem gline, mavca in lesa.

Nastajali so prvi lesorezi, replike kipov, nato je začel vedno pogosteje posegati po kamnu, s katerim, tudi poklicno, ustvarja še danes. Ob tem se ljubiteljsko ukvarja z zbiranjem in zapisovanjem kulturne dediščine Slovenskih goric. V obnovljeni 200 let stari hiši na Zgornjem Dražen Vrhu so na ogled bogate zbirke posod, orodij, pohištva, starih fotografij in literature, ki pričajo o kulturnem življenju naših prednikov.

Je tudi organizator številnih delavnic, razstav, literarnih srečanj ter član likovne sekcije KUD Gabrijel Kolbič z Zgornje Velke, prav tako Likovnega društva Gornja Radgona. Prav v tem času si lahko na Negovskem gradu, ki velja za središče podeželske dediščine, ogledate njegovo razstavo, ki jo je poimenoval Prikovani grajski duhovi. Na razstavi prevladujejo liki iz starega kovanega železa, ki je bilo nekoč del kmečkega orodja. Železo, ki so ga v preteklosti kovači prekovali in mu dali uporabno vrednost, zdaj preoblikovano v umetniške skulpture na novo izžareva energijo dediščine in svoje zgodbe kot neme sence meče v prostoru, so še zapisali v zavodu Kultprotur.

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X