728×90 – glava
728×90 – glava
Kako v vrtcih ponudijo manj priljubljeno hrano in kaj otroci sploh radi jedo?

Kako v vrtcih ponudijo manj priljubljeno hrano in kaj otroci sploh radi jedo?

Šole in vrtci pomembno vplivajo na prehrano in zdravje otrok ter mladostnikov. Sadje in zelenjavo otrokom ponudijo pogosto, a otroci zelenjavo vsakodnevno zavračajo.

Za uvajanju zdrave hrane šole uporabljajo različne strategije, vendar pri manj priljubljeni hrani pogosto popustijo željam otrok, ugotavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Inštitut je v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah preverjal pripravo obrokov. Lani so spremljali 78 šol in vrtcev, ki v povprečju dnevno pripravijo 839 obrokov. Spremljali so tako kakovost obrokov kot kombinacije živil. Ugotovili so, da na jedilnik v šolah redko uvrstijo ribe, saj imajo težave pri transportu in izbiri rib. Zato pogosteje pripravijo manj kakovostne, zamrznjene ribe oziroma ribje izdelke. Mi smo se pogovarjali s kuharjem v Vrtcu Lenart Matjažem Kirbišem, povedal nam je, kako otrokom ponudijo manj priljubljeno hrano in tudi, kaj otroci izberejo, ko lahko jedilnik sestavijo sami:

POSNETEK: MATJAŽ KIRBIŠ

      KIRBIS (15-AVG)

Foto: Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X