728×90 – glava
728×90 – glava
Z rezjo vinske trte se začenja vinski letnik 2020

Z rezjo vinske trte se začenja vinski letnik 2020

Rez vinske trte predstavlja eno najpomembnejših vinogradniških opravil, s katero uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar vpliva na kakovost grozdja in posledično vina.

Posledica nepravilne rezi ni zgolj manj kakovosten ali količinsko skromnejši pridelek, ampak lahko povzroči tudi nastanek novih bolezni lesa, kakršna je esca. Razvoj te bolezni lahko preprečimo z rezjo v pozni pomladi, pomembno je, da pri rezi trto čim manj ranimo in da v primeru bolezni pri prehodu med eno in drugo trto škarje razkužimo. Več o pravilnim postopku rezi vinske trte in stvareh, na katere moramo biti pozorni, pa Roman Štabuc, specialist za vinogradništvo s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor:

POSNETEK: ROMAN ŠTABUC

      STABUC (5-FEB)

Foto:  Radio Slovenske gorice

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X