728×90 – glava
728×90 – glava
Na cestah pričakujemo zimske razmere

Na cestah pričakujemo zimske razmere

Strokovnjaki za konec tedna napovedujejo sneženje, zato policisti voznike opozarjajo na ustrezno pripravo vozila, dosledno upoštevanje cestnoprometnih pravil in strpnost v prometu. Previdnost in večja pozornost sta v tem času še toliko bolj pomembni kot sicer.

Največ nesreč ravno v zimskem obdobju

Statistika namreč kaže, da je najbolj kritično prav obdobje med 15. novembrom in 15. marcem, ko je v prometu obvezna uporaba zimske opreme. V tem obdobju so policisti leta 2013 na območju PU Maribor obravnavali več kot tisoč sto prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa preko tisoč petsto. Policisti opozarjajo, da bi večino teh nesreč lahko preprečili, če bi vsi vozniki v zimskih razmerah uporabljali predpisano zimsko opremo, predvsem pa zmanjšali hitrost vožnje in jo prilagodili razmeram na cesti.

Policist lahko prepove nadaljnjo vožnjo in iz prometa izloči vozilo, ki nima predpisane opreme

Nadaljnjo vožnjo policist prepove v primeru, da vozilo nima predpisane opreme ali če so na njem sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Prav tako lahko izloči vozilo iz prometa, če ta nima čistih in preglednih stekel ali vzvratnih ogledal.

Neupoštevanje predpisov se kaznuje

Za veliko prometnih nesreč, s tem pa tudi zastojev na cestah, smo velikokrat odgovorni vozniki sami, ker ne uporabljamo ustrezne zimske opreme, napačno ocenimo razmere na cestah, precenimo svoje zmožnosti kot tudi zmožnosti vozila ali pa smo v prometu nestrpni. Policisti še posebej poudarjajo pomen vožnje s prilagojeno hitrostjo.

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X