728×90 – glava
728×90 – glava
Slovenjegoriški župani o sprejetju povprečnin

Slovenjegoriški župani o sprejetju povprečnin

Po pogajanjih občin z vlado in sprejetju povprečnin, smo za komentarje prosili nekaj predstavnikov Slovenjegoriških občin. Ti s sprejetim predlogom ne soglašajo. 

Župan Sv. Trojice, Darko Fras, ki je bil včeraj tudi v naši oddaji, opozarja na zmanjševanje socialnih transferjev, manj delovnih mest in manj gospodarske rasti

Občine so talec neuspešnih pogajanj z drugimi proračunskimi porabniki in se pač na občinah poskuša reševati proračunski primanjkljaj pod 3% za vsako ceno. Žal pa bo to negativno vplivalo v smislu zaostrovanja težke socialne situacije, saj se bodo nekateri socialni transferji zmanjšali ali ukinili, po drugi strani se bo še manj investiralo, kar pomeni manj delovnih mest in manj gospodarske rasti. Škoda na komunalni infrastrukturi se bo povečevala in popravila in obnove bodo veliko dražje, zaradi zavlačevanja in slabšega vzdrževanja,” argumentira Fras.

Tudi manj razvoja in investicij, kar ne vodi na pot iz krize

Če je še nižanje povprečnine, glede na splošne makroekonomske razmere pri nas, do neke mere razumljivo, ja pa vztrajanje vlade pri odvzemu 12 mio evrov za sofinanciranje investicij v lokalno infrastrukturo pravzaprav »strel v koleno«, saj bi angažiranje teh investicijskih sredstev bistveno več doprineslo k gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest, sedaj pa tega učinka ne bo, oziroma se bodo občinske investicije skrčile še za veliko več, saj brez sofinanciranja marsikatera investicija sploh ni izvedljiva. Skratka ohranjanje standardov in normativov ter zgolj zmanjševanje prihodkov občin bo pomenilo še naprej skoraj enako potrošnjo, le veliko manj razvoja in investicij, kar pa gotovo ni recept za izhod iz krize, ne za občine in ne za državo.”

Lenarški župan Janez Kramberger dodaja

Predlog vlade, da bi se naj v prihodnjem letu postopoma zniževala povprečnina je zgolj odlaganje problema za nekaj mesecev. Načrtovani interventni ukrepi, ki bi naj znižali stroške občine, namreč v okviru, kot so sedaj predlagani občinam ne bodo prinesli znatnega znižanja stroškov.”

Temu se pridružuje tudi župan Občine Destrnik, Vladimir Vindiš

»Občina Destrnik se z omenjenim nižanjem ne strinja, saj zagotovila, da se bodo stroški nižali ni

 

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X