728×90 – glava
728×90 – glava
Osrednja kulturna prireditev z Janjo Vidmar in Nuško Drašček

Osrednja kulturna prireditev z Janjo Vidmar in Nuško Drašček

V Domu kulture Gornja Radgona je danes, na praznik slovenske kulture in v spomin na Franceta Prešerna, potekala osrednja prireditev, na kateri sta sodelovali tudi priznana pisateljica Janja Vidmar ter pevka Nuška Drašček. 

Stanko Rojko, radgonski župan, je s pogledom v zgodovino spregovoril o bitkah, ki smo jih kot narod  bili za svoj obstoj in izpostavil pomen kulture, kot pomniku naše eksistence:

Stoletja smo bili čisto z vseh strani na prepihu,  samo nekako za Alpami smo se uspeli ohraniti in skriti. Ampak Slovenci smo še zmeraj tukaj. Kdo se še spomni tistega bojevnika, izpred tisoč let nazaj, kdo se spomni bitk, kdo se spomni imen, kdo se spomni sploh zmagovalcev. Prav nihče do podrobnosti, ampak čisto vsi vemo, kdaj je bila zapisana prva slovenska beseda. In prav tukaj je naloga kulture tista, ki nas lahko ohrani, prav na tem mestu še tisočletja. Danes smo spet na prepihu, ampak imamo svojo kulturo, to svojo posebnost in čisto nič drugega nimamo več. Torej naš lep jezik, našo lepo pesem, naše umetnike, tukaj, danes, jutri, ob meji, za mejo. In prav to je tisto, kar nas bo ohranilo na tem mestu še stoletja. In tudi to je in bo temelj nove Evrope. 

Ideji o kulturi kot pomniku našega obstoja, se je pridružila tudi Janja Vidmar, letošnja slavnostna govornica, ki je, med drugim poudarila, da potrebujemo knjige in koncerte ter da je kulturni boj boj vsakega posameznika, ne samo kulturnikov. O velikem pisatelju je dejala takole:

Te dni sem na nekem socialnem omrežju zasledila ljubko, intimno tihožitje. Skodelico kave s Prešernovo podobo in ob njej priponko z naslovom, zadnje čase popularne knjige Kamenka Kesarja, “Mene ne bo noben jebo”. Prešeren je s skodelice zrl vame in mi tako rekoč sporočal, da ga ne bo noben jebal. Pomislila sem, kako dobro, da je mrtev, ker sicer bi ga danes vsi. Tako pa je njegova smrt vsako leto nova priložnost za družbeno-politično, socialno in včasih politično diagnostiko… 

Z glasbo pa je postregla Nuška Drašček, kateri se je ob zadnji pesmi Dekle je po vodo šlo s petjem pridruža polna dvorana gostov.

Več si oglejte v spodnji galeriji.

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X