728×90 – glava
728×90 – glava
FOTO: Romana in Maks ob najmogočnejšem orjaškem drevesu na Slovenskem

FOTO: Romana in Maks ob najmogočnejšem orjaškem drevesu na Slovenskem

Hincejevo sekvojo pri Ptuju, najmogočnejše orjaško drevo na Slovenskem, sta danes Romana in Maks obiskala v sklopu oddaje Kam pa danes vandrava.

Hincejeva sekvoja oziroma Sequoiadendron giganteum raste le nekaj kilometrov iz Ptuja, pred Hincejevo vilo, v kateri se nahaja ena izmed najstarejših šampanjskih kleti v Sloveniji. Drevo je bilo posajeno leta 1865 in je torej danes staro okrog 150 let. V višino je leta 1993 merilo 44.5 metra, v premeru pa več kot 2 metra.

Sekvoje so odkrili šele nekje med leti 1834-1850, v Evropo so prišle kasneje. Naša moderatorja sta nad drevesom navdušena, saj pravita, da je drevo nedvomno vredno ogleda.

Kje točno se nahaja?

Peljete se iz Ptuja mimo bivše vojašnice do Orešja v smeri Krčevine pri Ptuju in čez kaka 2 km zagledate ogromno drevo, ki se kaže v daljavi. Njena mogočna zimzelena krošnja je pri tem najboljši kažipot.

Nad obiskom ne boste razočarani, saj ni primerljivega drevesa v Sloveniji, ki bi delovalo tako mogočno. Žal le malokdo ve za ta edinstven slovenski primerek mogočnega drevesa, čeprav ga ni težko najti.

Nedvomno se ob pogledu na ta unikat zamislimo tudi nad dejstvom, da posekanih dreves ni mogoče nadomestiti s čim podobnim. Namreč deblo največjega znanega drevesa oziroma sekvoje na svetu ˝General Sherman˝ vsebuje približno 1.487 m3 lesa oziroma nekaj več kot 5 hektarjev povprečne lesne zaloge gozda v Sloveniji.

Vir podatkov: Blog za popotnike in potepuhe MojSvet.info

Povezani prispevki

1 Komentar

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X