728×90 – glava
728×90 – glava
Na Sv. Ani obujajo pozabljeno dediščino

Na Sv. Ani obujajo pozabljeno dediščino

Etnografska skupina Turističnega društva Sv. Ana ob letošnjih velikonočnih praznikih pripravlja razstavo velikonočnih voščilnic, ki so včasih vsebovale tudi kakšne verze in misli.

Zato občane in občanke naprošajo, da prinesejo stare velikonočne voščilnice še do konca tega meseca.

Voščilnice zbirajo do cvetne nedelje

Da bo razstava res pestra so k sodelovanju in na pomoč povabili vse občane Sv. Ane, ki lahko do cvetne nedelje, torej do 29. marca, zbirajo stare velikonočne voščilnice. Še posebej so zaželjene takšne z zanimivimi verzi in pisavami, ter tiste, ki so res častitljive starosti. Voščilnice zbira Franček Ruhitelj.

Na velikonočnih voščilnicah najpogosteje zajci, jajca in piščanci

Pošiljanje voščilnic ob veliki noči se je najbolj razmahnilo v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Na njih so poleg zajcev in jajc upodabljali še peteline, kokoši in zlasti piščance. Slednji predstavljajo življenje, ki se je materializiralo iz jajc, so pa znanilci pomladi in novega letnega življenjskega ciklusa.

Z oblikovanjem voščilnic so se ukvarjali tudi mnogi znani umetniki. Nemalokrat je na starejših velikonočnih voščilnicah opaziti kakšne humorne in fantazijske prizore, nanje pa so pisali tudi misli in verze.

Etnografska skupina na Sv. Ani tudi sicer skrbi za ohranjanje starih običajev

Pod okriljem Turističnega društva na Sv. Ani že vrsto let aktivno deluje Etnografska skupina, ki jo vodi Franček Ruhitel. Skupina se trudi znova obuditi stare običaje in jih predstaviti mlajšim generacijam. Januarja so pripravili prireditev poimenovano „Dedeki in babice so nam povedli pa zapejli“, na kateri so starejši domačini pripovedovali zgodbe iz svoje mladosti in kjer so sodelovali čevljar, krojač, izdelovalec košar in izdelovalka rož iz krep papirja.

Podobne večere z obujanjem že pozabljenih običajev pa pripravljajo čez vse leto. Tudi zato, ker klasično pošto in pošiljanje voščilnih izpodrivajo elektronske oblike, bo razstava z vašo pomočjo lahko še lepša in edinstvena. Kdaj bo na ogled izveste kmalu.

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X