728×90 – glava
728×90 – glava
Zdravstveni dom Lenart z novim pediatrom

Zdravstveni dom Lenart z novim pediatrom

Zaradi pomanjkanja kadra v zdravstvenem domu je Občina Lenart objavila koncesionarski razpis za pediatrično dejavnost, na katerega naj bi se prijavil en kandidat. O tem smo se pogovarjali z direktorjem lenarškega zdravstvenega doma Jožefom Krambergerjem, ki nam je odgovoril tudi na očitke občanov o tem, da v ustanovi vlada slaba klima. 

Pred dnevi se je zaključil razpis za delovno mesto koncesijskega zdravnika, ki ga je objavila Občina Lenart in na katerega se je, po neuradnih informacijah, prijavil en kandidat. To naj bi bil dr. Matjaž Homšak, s katerim sta se, kot pojasni Kramberger, že pogovarjala, vendar kandidat uradno še ni potrjen.

Ob tem Kramberger pojasnjuje, da je razpis za pediatra, ki bi delal v javni zdravstveni mreži, imel Zdravstveni dom Lenart. Na tega se sicer ni prijavil nihče, ravno zato so župani Upravne enote Lenart sklenili, da bodo razpisali koncesijo za pediatrično dejavnost. S tem pa se rešuje tudi težava s pomanjkanjem kadra v pediatričnih ambulantah v Lenartu.

Kakšna je razlika med koncesionarjem in zdravnikom v javni zdravstveni mreži?

Kot odgovarja Kramberger, je ustanovitelj zdravstvenega doma Občina, zaposleni v njem pa so javni uslužbenci. “Zdravstveni dom podpiše pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) za opravljanje različnih dejavnosti, vsi, ki so tukaj zaposleni, pa dobivajo plačo iz javnih sredstev. Zdravnik koncesionar pa dobi dovoljenje za delo od Občine, torej koncesijo, z ZZZS podpiše pogodbo enako kot mi, le na svoje ime. On zaposli sebe in sestro, to pa gre na njegov račun in on sam s tem upravlja. Koncesijska dejavnost za pediatrijo je okrog 120 tisoč evrov letno,” še pojasni direktor in dodaja, da zaslužki pri koncesiji ne bi smeli biti večji, najverjetneje pa so.

Primanjkuje zdravnikov z licenco za družinsko ali splošno medicino

Sogovornik je pritrdil, da se v zdravstvenem domu soočajo s pomanjkanjem kadra. Primanjkuje v glavnem zdravnikov z  licenco za družinsko ali za splošno medicino. Imajo sicer dva mlada specializanta, ki pa ne moreta biti nosilca dejavnosti.

Na domneve, da se zdravniki raje zaposlijo v kliničnih centrih v mestih kot pa na podeželju, Kramberger odgovarja, da je “v zdravstvenem domu tipa Lenart tako, da zdravnik istočasno upravlja svojo ambulanto, ob tem pa je še urgentni zdravnik, zato je slabo plačan.” Vendar pa, kot nadaljuje, ne gre za plačilo, gre za to, da so preveč obremenjeni: “V kolikor pride do urgentne situacije, mora zdravnik na pot in ko se vrne, mora še opraviti delo s čakajočimi pacienti. Kot da smo iz jekla. Tega v mestih ni.”

Stanje je slabo tudi, ker ni napredovanj 

Na očitke občanov, da v zdravstvenem domu vlada slaba klima, direktor pravi, da je stanje takšno kot v celotni državi. “Dolgo časa se mi je zdelo, da je nekoliko bolje, vendar pa je slabo tudi zaradi tega, ker ni napredovanj. Ob tem se sprašujemo, ali moramo res vse požreti, kar slišimo o nas. Nismo kanta za smeti,” v bran celotnega kolektiva pove Kramberger.

Foto: splet

Povezani prispevki

1 Komentar

  1. six

    Se sploh ne čudim,da primanjkuje zdravnikov saj sami odhajajo zaradi odnosov do njih kar sem izvedel od same-ga zdravnice-ka ne bom omenjal imena, lahko samo rečem ,da odhajajo sami taboljši zdravniki-ce. lep pozdrav

    Reply

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X