728×90 – glava
728×90 – glava
Tradicionalni spomladanski koncert v Markovcih

Tradicionalni spomladanski koncert v Markovcih

Kulturno društvo Alojz Štrafela – Moški pevski zbor Markovci to soboto v večnamenski dvorani v Markovcih pripravlja tradicionalni spomladanski koncert. 

Na njem bodo zraven članov omenjenega društva nastopili še Mešani pevski zbor Rdeča zvezda iz Saleža v Italiji.

Kulturno društvo svojo rast neprekinjeno doživlja že skoraj 50 let. Aleš Milošič, član organizacije, je povedal, da gre za zelo posrečeno kombinacijo članov v društvu. Može in fante namreč družijo družinske vezi, iskreno prijateljstvo, skupni projekti in cilji. Imajo kar nekaj izkušenj z organiziranjem zelo odmevnih prireditev, v zadnjih petih letih pa so že trikrat do zadnjega prostega mesta napolnili veliko dvorano v Markovcih.

Poleg številnih nastopov širom naše domovine, so nastopili tudi izven državnih meja, in sicer v Avstriji, na Madžarskem, v Italiji, Nemčiji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Češkem in lani tudi v Makedoniji.

Gre za zbor z najmočnejšo tradicijo na zelo bogatem glasbeno – pevskem področju, saj imajo v tamkajšnji občini Markovci z nekaj več kot 4 tisoč prebivalci registriranih kar 6 večjih pevskih skupin, godbo na pihala, 2 otroška zbora in mladinski pevski zbor.

uros-sagadin-bukovci-2015
Uroš Sagadin na tonski vaji občinske revije občine Markovci, kjer je zbor minulo nedeljo že pustil močan pečat

Zborovodja omenjenega moškega pevskega zbora, 31-letni Uroš Sagadin iz Hajdine, ki to funkcijo opravlja od lanskega septembra, z glasbo živi že 20 let. Organist v cerkvi je postal že pri svojih 12-ih letih, kot zborovodja pa se je preizkusil že pred polnoletnostjo. “Za sabo imam nekaj let dela z moškim kvartetom, 10 let sem zborovodja cerkvenega mešanega pevskega zbora, pet let ženske vokalne skupine in tri leta delujem kot pevec v priložnostnem kvartetu študentov, za sabo imam tudi osem let solopetja na Konservatoriju v Mariboru,” pojasni Sagadin.

Kot je še dodal, je po razpadu študentskega kvarteta pogrešal ubrano moško petje, vendar ni bilo nikoli dovolj časa za priključitev ali prevzem kakšne podobne sestave. “Izziv v Markovcih sem sprejel s tehtnim premislekom, saj sem se zavedal, da prevzemam zbor z dolgoletnimi izkušnjami in tradicijo. Po pregledu njihovega dosedanjega dela smo skupaj začrtali smernice in določili cilje,” še pristavi sogovornik.

V soboto pester glasbeni program

V soboto bomo pokazali trud celoletnega dela. Pokazali in dokazali bomo, da se da, če se le hoče. Zbor se bo na koncertu predstavil z žanrsko raznolikim in pestrim glasbenim programom, ki ima svežino in mladostno zagnanost. Le ta predstavlja velik izziv za pevce. Obljubljamo, da bomo izpolnili pričakovanja slehernega poslušalca na koncertu. Verjamemo v to,” še napove zborovodja.

sip-tv-mopz-markovci-720-464
Iskreno Vas vabijo, da jih pridete poslušat na njihov koncert z gost, ki bo v soboto, 18. aprila, ob 18. uri, v veliki dvorani v Markovcih.

Foto: www.mopz.si – spletna stran društva

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X