728×90 – glava
728×90 – glava
Z Majo po Grčiji: “Potep po modro-beli pravljici”

Z Majo po Grčiji: “Potep po modro-beli pravljici”

Na skrajnem jugu Balkanskega polotoka leži geografsko razgibana ter zgodovinsko in vsestransko privlačna dežela Grčija. 

Ni velika – 132.000 km2 – in ne gosto naseljena – 10,8 milijonov prebivalcev vsekakor pa ena najbolj razgibanih na svetu! To je dežela tisočerih otokov in otočkov, ki leži med Egejskim in Jonskim morjem – Kikladi, Egejski otoki, Jonski otoki, Dodekadi, Kreta na skrajnem jugu. Tudi kopenska Grčija ima razgibane obale s številnimi polotoki – Peloponez, Tesaloniki.

Njena obala skupaj meri kar 11.600 km! Kar 80 % vsega ozemlja Grčije pa so gore, ki večinoma pripadajo mladonagubanemu gorovju Pindos, najvišji vrh Grčije je skrivnostni Olimp, gora in bivališče grških bogov, visoka skoraj 3 tisoč metrov. 


Glavno mesto so Atene, toplo, prijazno mediteransko mesto z 2 milijonoma prebivalcev, kjer je vsak kamen napoti del zgodovine. Turiste privlačijo na svojevrsten način, in sicer kot edinstvena kombinacija starega in novega, ki jo obkroža spektakularna sredozemska pokrajina. S preteklostjo, ki jo pozna vsak šolar, in preobratov polno sedanjostjo – antične, a vseeno sodobne – očarajo obiskovalce.

Največja atenska oziroma grška znamenitost je Akropola, ki je bila zgrajena v času vladavine Perikleja v 5. stoletju. Večina templjev je bila posvečena Ateni, ki je bila boginja in zavetnica mesta. Ogleda vredni so tempelj Propileje, tempelj Atene Nike, Dionizovo gledališče, tukaj so bila prvič uprizorjena dela Sofokleja, Evripida, Ajshila, gledališče Heroda Atika, Partenon in svetišče Erehteion, ter seveda tudi druge znamenitosti. 

V bližini Akropole je Agora, kjer je bilo središče antičnih Aten. Tu so Sokrat, Aristotel in sveti Pavel, govorili prebivalcem, na tem kraju se je začela demokracija. Znamenitosti Agore so Kraljeva stoa – tu je bil urad za pravne zadeve, Tolos, Oltar agorskega Zevsa, Nimfajon – vidne so njegove ruševine, kasneje so tu postavili bizantinsko cerkev, ter Hefajsov tempelj, ki velja za najboljše ohranjen grški klasičen tempelj.


Danes je Grčija demokratična republika z razvitim gospodarstvom, visokim standardom življenja in je članica vseh pomembnih mednarodnih organizacij (OZN, Evropska unija, …). Skupno valuto evro uporablja od leta 2001.

Zaradi prijetnega mediteranskega podnebja – vroča, dolga, sušna poletja ter kratke in mile zime, sneg v gorah, ki je vir vodnih zalog, obilno zimsko deževje – in bujnega mediteranskega rastja – oljke, agrumi, vinska trta, različna zelenjava, sadje, mediteranske začimbe, ter uspešnega ribolova, je bila dežela naseljena že v mlajši kameni dobi.

V Grčijo torej turisti ne potujejo samo zaradi številnih izjemnih naravnih lepot, ampak tudi zaradi zgodovine, ki nas še vedno vznemirja in buri našo domišljijo. Vsak film, ki je posnet po nekem koščku grške zgodovine, je uspešnica. Zanesljivo lahko rečemo, da ima vsa sodobna evropska filozofija, literatura, znanost, politika, sodstvo, umetnost, demokracija, šport in celo odnos do prostega časa, svoje korenine in začetke v stari Grčiji.

Kreta je največji grški otok, ki meri 8336 km2 in peti največji v Mediteranskem morju. Na njem živi 623.015 prebivalcev. Otok je podolgovate oblike, od zahoda proti vzhodu je razdalja kar 260 km, razdalja med severno in južno obalo pa je na najožjem delu 12 km, na najširšem pa 60 km. Najvišja točka otoka je gora Mont Idi ali Psiloritis, visoka 2456 m. Otok na jugu obdaja Libijsko morje, na severu Kretsko, na vzhodu Karpatsko in na zahodu Mirtojsko morje. Obale skupaj merijo več kot 1000 km. Glavno mesto Krete je Heraklion.


Danes je Kreta zelo razvit otok s ponosnimi prebivalci, ki trdijo, da so Krečani in ne Grki! Ima zelo dobro razvito kmetijstvo: oljke, vinska trta, zelenjava, agrumi, začimbe, naravna kozmetika, ovčereja, ribolov, dobro razvito obrt in manjše tovarne ter seveda izjemno razvit turizem.

Zakaj torej obiskati Grčijo?

Grčija je privlačna turistična destinacija, kjer se prelepe plaže, vrhunska kulinarika, edinstvena kultura in osupljiva zgodovina prepletajo v zmagovalni lovorjev venček. 
Atene so danes mešanica antičnih spomenikov, gostega prometa, senčnih parkov, očarljivih restavracij in vzhodnjaških bazarjev. Znano preročišče Delfi, v Meteori sin vzpon na skalne stolpe, na katerih so ortodoksni samostani Peloponez – kiklopski zidovi in jaškaste grobovi v Mikenah, prizorišče prvih olimpijskih iger v Olimpiji, največje antično gledališče v Patrasu. 

Ljubitelji gora in legend se lahko povzpnejo na Olimp, goro grških bogov.  Vsak grški otok je nekaj posebnega; mi vam predlagamo Mikonos, Karpatos, Delos, Samos, Krf, Kefalonija, Lefkada, Kos, Santorini. 

Grška kuhinja navduši z videzom, vonjavami in okusom – souvlaki (mesna nabodalca), gyros, grške omlete, grška solata, feta sir, jogurt z medom in oreščki, bureki s sirom in krompirjem, koftice, pa omamne sladice in grška kava. Grčija, dežela številnih otokov, polotokov, antičnih templjev in gledališč, domovina Olimpijskih iger, sladkih pomaranč in dišečega lovorja ter ponosnih Grkov.

 

Pripravila: Maja Kurbus

Foto: splet

Povezani prispevki

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

aUtoDOC.sI
X